#VoelLanders, Ik wil dat je aan de Tafel blijft zitten, totdat iedereen klaar is met eten.

Vorige Artikel 110 van 133 Volgende

Ik wil dat je aan de Tafel blijft zitten, totdat iedereen klaar is met eten.

Iets wat veel #VoelLandertjes te horen krijgen en o o o wat is het toch moeilijk.

Wat veel ouders namelijk niet beseffen, is dat als je aan een tafel zit met meerdere personen, je ook al deze personen en hun velden door jouw systeem heen voelt.

Dus de drukke dag van mama, de onrust van je puber-zus, de moeheid van papa, de geluiden van je jongere broertje..

En ondertussen als al die stekkertjes op jouw kleine systeem inpluggen, roepen papa’s en mama’s: zit nou eens stil, waarom luister je niet, ben je moe ofzo, heb je geen leuke dag gehad of wat ben je chagrijnig.

Ja ergens moeten we al die ingeplugde stekkers, ook weer via ons lijf afvoeren. Dus maken we geluid, wiebelen we of zitten zwaar gapend aan de tafel.

En realiseer je dat in veel gezinnen, het samen aan tafel eten ook een sociale component heeft, die heel hoog op het verlanglijstje van geslaagde opvoeding staat.

Vooral bij speciale gelegenheden, waarbij er dan meestal ook nog onbekende stekkers mee zullen eten en dus de stekker-input dus nog groter zal zijn.

Waarom schrijf ik dit?

Voor vele #VoelLandertjes is het best een ingewikkeld ding dat aan tafel zitten. Want het is geen moment van rust of gezellig, maar juist een extra input, die de toch al overvolle opslag van al het voelen van de dag versterkt.

Daarbij vul je je ook nog letterlijk met eten, worden er vragen aan je gesteld en vaak van je verwacht dat je stil zit, antwoord geeft en tot het einde van de maaltijd SAMEN aan die tafel zit.

De ontplof-STEKKER tafel noem ik hem vaak in mijn praktijk.

Als een ouderwetse telefoon centrale en alles wat alle velden van alle gezinsleden die dag hebben ingeladen, voelt ons #VoelLandertje, totdat ze meestal ontploffen.

Dus de baby…de dreumes…de peuter…de tiener….de jongere…. waarbij in al die leeftijden, de ouders vaak  besluiten wat wel en niet gaat gebeuren. Dit met betrekking, tot het verplicht en hoe lang aan de TAFEL zitten.

Wees je bewust hierin, ook als je met #VoelLandertjes werkt of je ze in de klas hebt tijdens de lunch pauze. 

Een moment aan de tafel met meerdere systemen, is letterlijk meer stekkers, dus harder werken. Het wordt dan geen moment van ontspanning, maar juist in-spanning of aan-spanning of spanning.

Moet ik mijn #VoelLandertje dan apart eten geven?

Ja wellicht of verzacht de regels als ze nog klein zijn en ga er speels mee om. Leer ze hoe het bij ze werkt en laat ze stap voor stap wennen.

Waarin iedere #VoelLander een ander meetpunt heeft. Dus zal de ene na een tijd wennen, gewoon aan de tafel kunnen blijven en lukt het de ander als ze 44 is nog niet.

Wat belangrijk is: bescherm jouw #VoelLandertje, want hij of zij is afhankelijk van jou en jouw besluitvormingen hierin.  Waarbij het leren omgaan en verwerken van al die stekkertjes, iets is wat we ons hele leven zullen moeten doen.

Dus als papa en mama ons op jonge leeftijd hierin al in wegwijzen, ons de ruimte geven en laten ZIJN, dan hebben we meer dan de helft al geregeld in ons systeem.

Iedereen heeft recht op rust, ontspanning, echter niet iedereen zal dit krijgen aan een tafel vol met mensen. 

Niet omdat ze dit niet willen, niet sociaal zijn of geen zin hebben, maar gewoon omdat het bij #Voellanders vaak anders werkt! 

Zeggen dat ze er wel overheen groeien of als je ze maar vaak genoeg laat oefenen, dat ze het dan wel leren, dat is nu juist waar het vaak mis gaat. Als je aan-leert vanuit de hersenen, dat je als familie aan de tafel moet zitten en dit lang genoeg herhaald, dan weten de hersenen dit en slaan ze het op als normaal en werkt deze formule. 

#VoelLanders verwerken echter altijd alles in eerste instantie via hun lijf in het NU, dus zal elke avond een totaal andere voel-energie hebben, die zij dan weer letterlijk verwerken via hun lijf.  

Wat maakt dat het juist averechts kan werken, als je het gaat doorduwen ,immers dan gaat de spanning in het voelen juist oplopen.  Mee-stromen is letterlijk de sleutel voor de ouders en dan geeft jouw #VoelLandertje vanzelf aan, als hij of zij al wat langer aan de tafel kan blijven.

Mijn dochter is inmiddels 14 en gemiddeld 3 keer per week, eet ze in alle stilte op haar eigen kamer. Ze bedankt me best vaak, dat ik haar hierin laat ZIJN. Even alles stil mam, fijn…

#VoelLanders vragen jou als ouders, om anders te denken, anders met de bestaande regels en normen om te gaan en om hiervoor open te staan.

Zie het niet als tegenwerking, maar zie het als opening om te mogen bestaan.

En nee, ik vraag je niet om allemaal vanaf nu apart te gaan eten, ik vraag je om er eens wat bewuster bij stil te gaan staan, hoe het voor de ander werkt. 

Samen aan tafel is pas, als we er allemaal vanuit ons eigen ZIJN mogen en kunnen aan-schuiven.

Mariette Eikelboom

www.lichtfladderaars.com

 

 

Ons gastenboek hieronder, geeft de ruimte aan jou om wat te schrijven. Leuk als je dit doet! 

Gastenboek

  • 25-02-2021 - Ohh die witte vuurvogel... !! Dank je voor het delen. lees meer
  • 22-02-2021 - Ik ben in een magische bijzondere mooie reis beland.........wow......! lees meer
  • 16-02-2021 - De OM steen ontvangen, hij is prachtig net zoals het...  lees meer
Plaats een bericht

© 2014 - 2021 Ik adem wolkjes Licht & Liefde, samen met jou. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel