Over ZIJN, als je 7 jaar bent en het "anders" doet..

Vorige Artikel 111 van 133 Volgende

Over ZIJN, als je 7 jaar bent en het "Anders" doet..

 

Ik zie en spreek heel veel ouders en hun kinderen vanuit mijn praktijk. Vandaag was weer een gelukkie, want een prachtige jongeman van 7 jaar, wandelde mijn praktijk ruimte binnen en was meteen AAN in alles. Hier bedoel ik mee, zijn ontdekking sensoren gingen ontdekken en al het speelgoed, discolampen, alarmen, knopjes, lampjes en lichtgevende zaken werden uitvoerig onderzocht. Waarbij het sensitieve voorop stond, in combinatie met de beweging van iets. Daarin kon hij letterlijk in verdwijnen en ik zag hem dan ook meerdere keren letterlijk steeds eventjes 1 worden met de sensatie, de beweging, het geluid of de lichtjes.

Hij leerde door te voelen, hij leerde door het letterlijk te ervaren en te doen.

Waarbij hij alles opsloeg in zijn hersenpannetje, echter de start was constant zijn lijf.

Velen doen dit op deze aarde en velen zijn door deze manier van ZIJN, daardoor wat vertraagd vanuit hun hersen reactie.

Niet omdat ze “dommer”zijn , maar simpel om het feit, dat ze letterlijk anders verwerken. Ze gaan niet rechtsreeks de hersenen in, maar het lijf mag als eerste onderzoeken en daarna komen pas de hersenen in reactie als in bv taal, antwoorden op vragen en een volgende handeling.

Hun leer-systeem werkt op deze manier en daarin zijn ze anders, als degene die rechtsreeks vanuit de hersenen reageren. Echter wie is er anders, want wie bepaald wat klopt?

Ik geloof namelijk dat het om het ZIJN gaat en niet om de indeling. Iets wat ik op zeer jonge leeftijd mezelf al heb mee-gegeven.

Ik ben er zelf namelijk ook zo 1 en ik heb het al eens eerder geschreven, op mijn zijn diverse testen losgelaten, want in welk kader paste ik??

Ik deed het zo anders, wiebelde op mijn stoel, zag alles, hoorde alles en als je mij een vraag stelde, dan duurde het echt eventjes voordat ik bij jouw antwoord was.

Echter er bleek niks mis…

Als je een voeler bent, dan leer je niet vanuit je hersenen, maar letterlijk vanuit je LIJF.

Wat maakt dat dit lijf in een klas, vol met hersen opdrachten, weleens wat onrustig kan zijn of wiebelig of weinig concentratie. Niet omdat we de lesstof niet snappen, maar het gewoon anders verwerken, als wij het tot ons willen nemen. Als je dan aan ons vraagt om van 8.30-15.30 op een stoel te zitten en voornamelijk via taal ( lees hersen-toevoer) de lesstof willen kraken, ja dan kan het maar zo zijn dat wij afhaken.

Je kan ons dan vervolgens wel laten testen, maar dan is mijn ervaring, dat we weer een hersen-test krijgen, dus ja…het antwoord is dan al wel duidelijk.

Zou er van jongs af aan gekeken worden naar of je een denker of een doener bent, dan zit daar ook vaak  meteen de sleutel. Nu wordt er vaak een positieve-negatieve indeling hierop gemaakt, immers pas als je veel kan via je hersenen, dan ben je volgens de Europese richtlijnen een slim iemand. Hoger opgeleid, het woord alleen al bezorgt mij nog steeds hart-auw, want je discrimineert letterlijk een hele afdeling aan-wezigen in de klas. Waarbij ik niet zeg, dat als je een hersen-persoon bent, dat ik je niet leuk vindt. 

Ik zeg alleen, dat de "plaat" blijft hangen en velen die doeners zijn vaak geen Öpen start krijgen, maar allerlei kaders en  stickers op hun systeem, waaraan meestal allerlei diagnoses en beperkingen zitten. Dit gaat zover, dat als je van jongs af aan al te horen krijgt, dat kan je toch niet, dat het ZELF van het kind erin gaat geloven en dus ook zo gaat handelen.

En op de 1 of andere manier, dringt dit nog steeds niet door tot velen. DOENERS/VOELERS  zijn niet dom, wij leren gewoon anders. Wij bloeien dan ook meestal, op latere leeftijd, immers wij hebben ons jaren moeten voegen naar de lesstof die niet de onze was. Dat is pas knap zeg ik steeds vaker!

Wat maakt dat velen die leren vanuit hun lijf, juist als ze ouder zijn, heel vaak zelfstandigen worden.

Waarom?

Omdat wij al op zeer jonge leeftijd leren om het zelf te doen. Immers vanuit doen, ervaren wij en vanuit ervaring leren wij.

We hebben denkers in deze wereld nodig , maar ook doeners en de sleutel is juist dat we gaan samenwerken! Beiden zijn net zo belangrijk, het ene is niet superieur aan het andere.

Wat ik hiermee wil mee-geven, is dat we in deze wereld nog wel een klusje hebben, als het gaat om onderwijs in gelijkheid aanbieden.

Nu moet het kind zich aanpassen aan de vorm van onderwijs, echter het zou andersom mogen.

Het gaat namelijk niet om de lesstof die de hoofdrol heeft, maar om de leerling.

Velen zeggen dat de leerlingen voorop staan, echter mijn praktijk ervaringen van de afgelopen 20 jaar zijn, dat de diagnostiek, de regels en de lesstof bepalen of het kind  klopt.

Ik ben echter gestopt met boos zijn of frustratie hierover, want ik snap ook echt dat we in een overgang zitten hierin.

Het heeft mij nog meer doen beseffen, dat ik tegen elk kind en elke jongere zeg: je bent prachtig en precies goed. Je bent hier juist op deze aarde, omdat je zo nodig bent!!

En dat is wat ik vandaag wil mee-geven aan iedereen die kinderen heeft of met kinderen & jongeren werkt.

Omdat iedereen op deze AARDE leert.  Warbij we allen het beste leren vanuit liefde en liefde kan pas AAN-wezig zijn, als je het totale wezen laat ZIJN.

Dat mag je startpunt zijn, zonder diagnose, maar vanuit de voornaam van het kind.

Iedereen gelijk!

Mariette Eikelboom

www.lichtfladderaars.com

 

 

 

Ons gastenboek hieronder, geeft de ruimte aan jou om wat te schrijven. Leuk als je dit doet! 

© 2014 - 2021 Ik adem wolkjes Licht & Liefde, samen met jou. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel